My new hobbies.. fotografi and editing

positive_nurse

34 responses to “My new hobbies.. fotografi and editing

  1. Salam. Hi Ogy. I believe the above words really meaningfull to you. What is ur next plan? My advise, come back to Malaysia, and think back your carreer pathway. We need people like you join in academic field. Upgrade urself and share your working experiences with new generation young nurses. Use students as a vehicle to upgrade the nursing system and be a changing agent!
    Passion + Qualification = Professional Nurse

  2. hi .. nida.. thanks for the comment. hmm.. my next plan.. futher my degree and upgrade my skills in clinical site. the problem is i dont like teaching profesion. i prefer to work in hospital but i will upgrade my education and my skills. In my opinion… in nursing education nowadays.. they still teach the old method of clinical skills. I think in this point of view.. we must upgrade our nursing skills up to world standards. Because.. most of our lecturer they only now how to teach.. but they don’t know what is exactly we have or what we do in hospital. They just based on text book.

    • oohh.. gud luck izzat.. tapi.. for your better future.. i sarankan.. after u graduate.. u mesti kerja di bahagian klinikal dulu.. i mean keje hospital. the best working area yang u boleh join and will give u experience .. ialah critical area such as operating room, icu, ccu, nicu.. and dengan this experience.. u boleh kerja di overseas coz malaysian nurses memang diperlukan di luar negara with western level salary. kalau u plan nak jadi lecturer, maybe after u puas hari dengan pengalaman yang pernah u dapat… so u will be the best lecturer coz kebanayakn lecturer sekarang mengajar bagai nak berbuih mulut, tapi bila bab klinikal.. semua serahkan kat klinikal instructur yang dah pencen.

  3. Ogy, its depend on the nursing lecturer itself. With responsibility & accountability, I believe they will not do as what in ur comments unless if they….. makan gaji buta..dosa tau!
    Anyway, PASSION in nursing is important as ibadah in our life. No matter wether you are assisstant nurse, S/N, Sister @ Nurse Manager, Nsg lecturer, Clinical Instructor or DON, we are RESPONSIBLE towards this Nursing Profession. So, take this challenge, test urself how far u can transform nursing in the new era!
    I did my degree after 5 years in clinical, then went to Saudi to get an international working experience, went back Msia, being a Clinical Instructor and join in academic field. With one Niat, to continously learning…in nursing

  4. to nida.. betul yg u kata tu.. for me.. nurses yg ada clinical skills.. and then jadi lecturer.. is the best… coz nowadays… as my frenz told me about some lecturer yg masuk dari matriks.. pastu degree… diorang tak tahu apa2 bab skill ni.. semua serah kat klinikal instructor. diorang mengajar setakat ikut buku…
    that’s why skrg malaysia still kurang nurse.. even byk nursing kolej yg ada.. tapi because the grad student is not skillfull.. so they don’t want to work as a nurse.. cuma nak mengajar jer…

  5. Malaysia kurang nurse bukan sebab tak ada orang yg nak jadi nurse. Polisi kerajaan cuma membenarkan nurse yg berkualiti bekerja di KKM. Nurse yg tak berkualiti tak dibenarkan dan dinasihatkan kerja kat negara lain seperti di arab saudi..macam you,,

    • heoi budak bota… apa ler lu ni… cakap merapu2. .. kau tak tau nak komen dan tak tau psl nurses.. jgn wat lawak bodo kat sini.. bengap ler budak bota.. cam budak tak abis spm jer…

    • nurse kerja luar negara bukannya tak berkualiti. kalau x berkualiti… takderler kitorang nak dapat gaji 11k ke atas tiap bulan…. orang luar negara.. memilih nurse malaysia sebab kami berkualiti…kalau tak berkualiti.. sapa sanggup bayar such that amount kepada kami.. yang penting… kalau dok kat malaysia seumur hidup.. sampai bila diri nak maju…. jangan jadi katak bawah tempurung…. buka minda sikit

      • malaysia sebuah negara yang makin maju dan di iktiraf dunia..bidang perubatan kita makin berkembang jauh kehadapan dengan teknologi terkini.

      • that’s right… tapi… setakat berkembang maju.. tapi kalau gaji doktor kerajaan pun tak sampai 5 ribu sebulan… macam mana negara sendiri nak apply kemajuan tersebut.. sapa yang bekerja dlm bidang kseihatan ni.. diorang lebih tahu.. suffer seorang doktor kerajaan..nurses kerajaan… radiology kerajaan.. techn ologist kerajaan…. harap jer dikatakan negara maju..berkembang… teknology tinggi.. tapi kenapa kerajaan tak hargai mereka2 ini…

      • bukan bermakna kerja kat sana sebab kualiti semata2 kan tapi sebab lainkan. seperti yang saya beritahu tadi saya cukup hormat kepada pegawai perubatan / jururawat yang penuh dedikasi di malaysia.benar ganjaran sini agak kecil tapi bukan kah berkhidmat memberi sumbangan di negara sendiri lebih mulia??. wang bukan segala2nya dalam hidup,wang tidak boleh beli kasih sayang cinta.jururawat di malaysia gaji kecil tapi bahagia bersama orang tersayang. gaji sana besar tapi kontrak hanya untuk seorang tidak boleh bawa keluarga, suami.renung-renungkan. kerajaan sentiasa perihatin dengan dan terus memajukan bidang kejururawatan,bagi saya adalah satu keyataan yang cukup tidak jujur hanya kerana gaji kecik kerajaan tidak perihatin dan hargai jururawatan.

      • hei budak kecik… of course.. semua orang bekerja kerana duit.. i nak u buat research.. sapa yang bekerja tak nak duit … mmg mulia bekerja di nege sendiri. itu mmg saya tak pertikaikan… tapi rakyat malaysia ramai yang tak hargai doktor dan jururawat ni…. dirang penat lelah beri treatment.. sikit pun tak dihargai .. dan dicaci… at least.. cakap ler terima kasih… tu pasal nak saya katakan di sini.. rakyat malaysia bodoh sombong dan berat mulut.

      • do not say rakyat malaysia bodoh sombong. you are malaysian too.. it means you also bodoh sombong. please dont take it heart. what i’m going to say is.. everybody has their own personality and character. Thank you is not by words but by deed. Cik ogy you have experienced working in saudi, you should know that satisfaction in working is not by appreciation by people but… ikhlas dan niat kerana Allah..

      • “tapi kenapa kerajaan tak hargai mereka2 ini…”

        siapa yg cakap ni…pak arab ke..?

        gaji MO (medical officer) UD41 P1T6 = RM2400. elaun khidmat awam 300. elauan kritikal 20% iaitu 480 elaun rumah 350, elaun sara hidup 300, elaun keraian 180. Tolak cuti tahunan lagi. Dalam sebulan kerja lebih kurang 20 hari. hang kirala sendiri. Belum masuk claim overtime. Kemudahan 2 lain lagi, pinjaman perumahan, pinjaman kenderaan, cuti bersalin, cuti sakit, cuti tahunan, pencen 70% dari gaji akhir, simpanan kwsp.

        kalau setakat gaji 11K, keringat diperah sampai kering…tak yah cakaple…

      • gaji 11k bukan penanda aras sesuatu jwtn itu berkualiti atau diperlukan. Arab saudi kalau 11k sama spt 2K kat malaysia. Kalau mengikut prinsip matematik, campur, tolak ,bahagi..sama saja. sewa rumah kat arab sebulan 2k, malaysia rm400, makan minum tak kira lagi. Pastu di pulas dan diperah tenaga dan keringat sampai kering. Apa sangat yg nak dibanggakan dgn 11k tu..?

  6. asal budak buto tu anti sangat dgn nurse nie.
    klu dia sakit ker atau mate dia buto ker sape yang akan jaga dia semestinye nurse kan.aku sokong cakap u ogy budak buto nie mmg tak abis sekolah kot tue sbb suka cakap merapu jer…….

    • mana ada budak bota anti nurse baca betul,kaji apa yang di tulis.selamat berjaya…

  7. seperti komen di atas.. nak bagi tau sikit..kitorang bekerja kat luar bukan tak berkualiti.. tapi terlebih kualiti lah.. negara luar nak ambik nurses malaysia kerja dengan diorang… dengan gaji 11k ke atas…. harap maklum yer sapa2 yang sokong budak buto a.k.a budak buta…

    • ye ke.sebab kualiti?
      apa pun hormat jururawat yang berdedikasi yang berkhidmat di malaysia penuh kesungguhan tanpa mengira nilai ganjaran semata-mata.

      • ello ..budak kecik.. nurses pun manusia. sama juga pekerjaan lain. sapa kata diorang tak mengira nilai ganjaran. mungkin mereka tak berpeluang atau tak berminat untuk bekerja luar negara. mereka juga perlukan duit utk family mereka. tapi mereka pun bersyukur dengan apa yang mereka dapat.

      • UK.USA.?? sapa kata kata kat UK/USA takde malaysian nurses.? ramai malaysian nurses di sana. cuma u yang tak tau. semua orang kerja kerana wang kan? so bila compare saudi dengan Uk or US..gaji di saudi lebih tinggi dari UK..as everybody know.. saudi adalah negara kaya.. dan negara islam… so we all pun grab the chance gaji yang lebih tinggi untuk diri sendiri di samping ambil peluang menunaikan umrah dan haji secara mudah…. zaman sekarang..tujuan kerja adalah untuk wang..untuk masa depan diri sendiri.. untuk kepuasan diri… kenapa perlu kita kerja di malaysia untuk jaga negara hati pemimpin negara nsendiri tapi negara sendiri tak pernah nak hargai rakyat sendiri? so as a nurses, kami bersyukur sebab nurses banayk peluang kerja dengan gaji tinggi.. berbanding pekerjaan lain. contoh:- guru.. ada ker negara2 lain nak ambil guru2 bekerja kat negara diorang? takder kan?

      • untuk makluman saudari peluang guru berkhidmat di luar negara tetap ada tetapi atas kesedaran dan tangungjawab kepada negara untuk generasi akan datang mereka sedia berkhidmat walau di pedalaman, begitu juga jururawat / pegawai perubatan yang berkhidmat walau di ceruk pedalaman.

  8. Elokla si ogy ni kerja kat arab saudi dan minta2la dia kawin terus dgn mamat arab semoga dia tak balik ke malaysia. dalam fikirannya hanya duit…duit..duit.
    Penanda aras kualiti bagi ogy adalah duit. Kalau dpt 11k, bermakna berkualiti.

    Aku setuju dgn kau budak kecik. Walaupun kau kecik tapi pemikiran kau meluas dan kedepan.

    Ini kisah jiran aku seorang pekerja makmal yg beristerikan seorang jururawat. Kedua2nya sudah bersara. Isterinya sekarang bekerja di arab saudi secara kontrak setiap 2 tahun. Maka tinggallah suaminya seorang diri. Anak2 semua dah besar. Duit punya pasal, tanggungjawab terhadap suami dan keluarga ditingalkan.

    cik ogy…duit, you cari banyak manapun tak akan cukup. Kalau berkhidmat kerana duit, tu yg gaji setiap bulan tak pernah cukup. Tiada keberkatan.

    Aku salute dgn nurse yg memberikan perkhidmatan utk rakyatnya sendiri dari nurse yg bekerja utk bangsa lain semata2 kerana DUIT..

    • helloo.. bab ni… terpulang pada individu. aku tak pernah pertikaikan.. tapi kau byk pertikaikan… aku tak 100 percent sokong. bab family tu individu,.. kalau dia pandai jaga family dia tu.tak ler ada masalah rumah tnagga.. pada aku.. aku tak kisah..sbb aku takde anak ..laki lagi…
      tapi yang aku pertikaikan ialah usaha kerajaan menaik tarafkan gaji jururawat kerajaan kat malaysia. u tak tau..sbb maybe u bukan nurse. u tak tau rintihan jururawat yang bekerja kat malaysia .. diorang pun nak gaji lebih .. tapi setakat tu yang kerajaan mampu bagi. u boleh kata camtu..maybe u tak de family.. u tak tau perbelanjaan harian yg diorang terpaksa tanggung. yang saya maksudkan bukan hanya setakat nurse.. ini termasuk guru… technician.. pekerja ofis.. dll.

  9. I just wanna comment your statement ‘nurse lecturer in malaysia’ still introducing old method to their student. how are you sure with this? for me balancing the methods is the most important thing. not all the hospital using ‘sophisticated’ equipment/facilities in their setting. the most important thing is to introduce the students on how to adapt with hospital environment and able to function well with the available equipment. the most important thing is how to ensure that the service given to the patient has achieved the standard (safety and effectiveness). Cik Ogy.. Nursing is dynamic.

  10. if you said malaysian bodoh sombong.You are Malaysian too. it means.. you also bodoh sombong. pls dont take heart. what i’m going to say is satisfaction in working is not by appreciation by people but from ‘berkat from Allah’. another one thing is people has different personality and character does not mean they did not say thanks by words they did not appreciate u. you are nurse and i beleive you learn psychology. be patience and gook luck

  11. dah la..xpyah nk gdoh sgt..nurse memg sgt mlia..dy nk prgi krja mne pon ikt dy la..stiap org ad mtlamat dy sndri..nk tngktkn ekonomi hdup ke..its up to them..org yg bnyak duit bleh la kta nurse prgi arab smta mta nk duit..its wrong..totally…hbis tu engineering or other field pg ngara lain tu korg xkata ap plak…jgan nk ktuk nurse je…korg yg xmsuk bdang nurse snang je kta mcm2…so bdak kota ngan si kecik sila fkir sblum nk kta..memg kak ogy ad kluarkn kta2 yg agk ksar skit iaitu rkyat mlysia bdoh dan smbng…memg ad rkyat yg cmtu,,so kta kna trima,,kak oyg pon xbleh nk kta sume rkyat mlysia cmtu…mgkin btol korg ckp ckgu ad ksedran nk mgajar ank didik d ngaRA sndri..p cba ko tgok ad ke pluang tok ckgu blajar kt lua ngra?????kalau korg dbri pluang ak rse korg pon akn pg sme..so jgn nk sling mgutuk..stiap org ad mtlamat hdup dorg trsndri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s