About ogy


Basic Information
Sex:Female
Birthday:February 6, 1979
Relationship Status:Single
Political Views:i am fan of Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat
Religious Views:Alhamdulillah…proud to born as Muslim

Personal Information
Activities:sports especially.. volleyball and internet surfing…
Favorite Music:Aizat, Hujan band, dewa, Letto, Samsons, Radja…
Favorite Movies:Korean movie..
Favorite Books:Nursing books and religious books especially don’t be sad… really motivated me..
Favorite Quotations:Be yourself…Tabah..Sabar….
About Me:Selamba gurl… be myself…

Contact Information
Email:budakpompuan79@yahoo.com
Current Address:Saad Specialist hospital,
Website:http://rozilawathy.blogspot.com/

Education and Work
College:University Sains Malaysia, kubang Kerian ’01
High School:Methodist Girls School, kuala Lumpur
Employer:Saad Hospital, Al-Khobar, Saudi Arabia
Position:Operating theatre Registered Nurse
Time Period:August 2005 – August 2009
Location:A- Khobar, Saudi Arabia

77 responses to “About ogy

  1. salam akak
    saya nina student uitm nursing
    tgh2 carik bahan untuk wat assignment terjumpa blog akak
    wow saya kagum sgt
    ni la first time jumpa nurse malaysia yang blogging berkaitan dgn nursing in malaysia
    nway akak kerja di saudi ye?
    best x?

  2. hai akkka im 3rd student nurse….im intrestin with ur job la ka….
    i reallly wan 2 b like u….
    i will b 1 day…..
    u are my inspiration…..
    bye

  3. hai akk sy lg satu sem lagi akan abs study and sy akan mula bekerja sebagai jururawat.
    saya nak tanya apa bezanya gaji jururawat kerajaan atau swasta?

    • bezanya..
      kerajaan
      1. ada pencen- terjamin untuk hari tua.
      2.gaji-kurang sikit dari swasta tapi sekarang gaji kerajaan hampir sama dengan swsata dan kerjaan banyak elaun dari swasta
      3.Peluang nak kerja di luar negara tipis unless dapat unpaid leave setahun.
      4.tempat kerja ditentukan oleh kerajaan.

      swasta
      1. kwsp
      2.boleh tukar tempat keje ikut suka hati kita
      3. boleh kerja oversea anytime
      4. takde pencen so kena pandai kumpul duit
      5.kwsp
      6.patient tak ramai di hospital swasta tapi high demand

      thank u for surfing my blog
      2.

  4. ai
    u nie dah bape lame keje kat arab nie u x rindu kat malaysia ker?

    soalan i pas u abs je kontrak keje kat arab tu kan u trs apply keje kat ospital mane?

    • hmm. of course le rindu.. masa muda ler kena merantau.. dah tua nanti.. kena lah dok malaysia dengan family..
      i dah 4 tahun.. this august i will finish my contract.
      pas abis.. i akan dtg semula saudi.. but depends pada waktu… sbb i ada plan lain juga

  5. keje jugak arrr… carik duit and experience semantara still young.. and kalau cita2.. kalau dapat buat rumah besar harga 500k.. wow..best sgt le…. so kena keja keras le…

  6. oh besar cite2 u nie
    good luck la yer smoga tercapai la cite u nak wat umah besar
    nnt jemput la i dtg umah u tue
    tapi i ada cadagan tuk u kalu susah2 sgt kan kawin gan ank raja jer x pun kawin gan ank org kaya sng cite bkn setakat umah jer, istana berpuluh2 tingkat pun dia leh watkan
    heeeeeeeee jgn mrh gurau jer tgh bsn niee

    • heheh.. kalau boleh kawin dgn putera raja..lama dah .. masalahnya.. takde putera raja yg terpikat.. yg ada cuma raja kapoor.. heheheh

  7. sekarang jururawat nie makin lame i tgk tumbuh mcm cendawan. ibu bapa sekarang pun lebih menggalak kan anak diaorg memilih kerjaya ini. kenapa pulak malaysia kekurangan jururawat kan sdgkan mcm2 kolej and universiti telah byk lahirkan bakal2 jururawat. habis knp malaysia kekurangan jururawat dan berapa anggaran yang malaysia perlukan???????????

  8. hmmm…. saya rasa.. sebabnya.. most of the nures..abis grad.. ramai yang tak nak keja kat hospital and yg nurses yang dari matriks.. terus masuk degree.. kebanyakan taknak jadi nurse..semua nak mengajar..pada diorang tak kelas nurse ada degree tapi keje macam nurse ada diploma. mentaliti ini yang perlu diubah sebenarnya. coz macam kat luar negara..contohnya.. my charge nurse..ada master… tapi dia still keja kat hospital.. dan wat keje macam kitorang. cuma yang beza.. dia charge nurse. tu pasal.. mostly nurse yang grad degree, takde klinikal skill coz tak pernah kerja kat hospital. so bila diorang takde klinikal skill, susah sikit diorang nak involve kerja-kerja di hospital.nak mengajar je. mengajar pun ikut buku je tak ikut perkembangan teknologi semasa.

  9. assalamualaikum..
    sht ko?
    byk tol ko mengarang?
    yg ko apply kj kat m,sia dpt lum?
    n kat ne?
    ke nk ikut kengkawan,ambik degree kat tmpt sally?

  10. salam..how r u gurl?we r neighbour..jiran sebelah..king fahd military complex..well done..keep it up haa..

  11. dhahran..setapak dua aje tu..sy nk bg komen sikit pasal most of the nurses habis grad terus buat degree kononnya taknak jadi nurse..nak jadi tutor..tapi pada pandangan ogy lah kan..adakah mereka ni semua dapat melahirkan graduan2 yg berkualiti?

    • hmm… pada saya… berkualiti dari segi teori jer kot.. maksudnya… diorang boleh bercakap dan bercerita pada student diorang.. what is nursing? fundementals of nursing… what is ethics… but.. bila tiba bab dressing… bed bath… iv insertion… diorang fail kot…
      but for those yg pernah ke klinical area at least setahun dua.. dengan experience diorang… diorang boleh explain dan tunjuk kat student. sebab tu.. sekarang.. most of nursing college or university.. ada jawatan clinical instructor kebayakan di ambil dari nurse2 yang nak pencen..

      • assalamualaikum w.b.t
        nak buat pembetulan di sini ya..
        untuk jadi pengajar jururawat atau tutor di Malaysia mesti mempunyai pengalaman bekerja selama 5 tahun dan mempunyai degree in nursing dan juga teaching methodology. graduan yang baru habis degree dan tiada pengalaman klinikal TIDAK boleh menjadi pengajar jururawat ataupu klinikal instruktor. (rujuk garispanduan yang dikeluarkan oleh LJM). untuk menjadi Klinikal instruktor mestilah ada pengalaman menjadi staff nurse sekurang-kurangnya selama 3 tahun dan mempunyai diploma kejururawatan. HARAP BILA MENGELUARKAN FAKTA ADALAH FAKTA YANG BENAR BUKAN DARI AGGAKAN SENDIRI, TERIMA KASIH

  12. ai ogy
    i nak tanya sikit la slma u keje sbagai jururawat nie ape pengalaman yang u tak akan lupa dan kes yang plg mengerikan yang u pnh alami
    jawab tau jgn rahsia2
    hhhhhheeeeeeeeee……….

    • so far..pengalaman pahit:-
      1.masa student nurse.. salah bagi ubat kat patient..nasib baik antibiotik. so takde effect ap2. hehe.. tapi takde yg perasan.. sbb tak inform anybody
      2.masa kat saudi.. kena marah dengan surgeon nama simbawa. kitorang gelarkan dia simbabi. sbb perangai perasan bagus. ada ker dia marah aku giler2. sampai suruh unscrub . masa tu still baru lagi kat saudi. so still fresh le. so aku pun bengang giler. terus unscrub. personal problem pun janganle lepaskan kat aku.

      pengalaman manis:-
      1. aku berani bergaduh dengan budak laki arab dengan cekak leher baju dia sebab dia kurang hajar ngan aku. ..heheh.. terus dia panggil supervisor ngadu tentang aku.
      2.dapat datang saudi dan berjaya menghabiskan kontrak kat sini tanpa ada apa2 masalah besar. yang penting..tawakal.

  13. i bukan nurse tapi i ada kwn yang bakal jd nurse la.tu yang saje tanya u
    i keje bank kat melka.

  14. ai kak ogy mgu dpn saya ada temuduga jururawat boleh tak kongsi sikit tips2 yang berguna yang boleh saya gunakan nnt.

    • hi ain.. actually… saya tak pernah attend interview untuk course nursing ni.. sbb saya study under university sains malaysia. our nursing program tak memerlukan interview.. coz berdasarkan result spm and apply thru UPU. That’s why saya hairan.. kenapa nursing program sekarang perlu interview.. why not just apply like other course ? tu yang saya rasa pelik tu. but.. anyhow.. for my frenz yg baca site saya ni… sesiapa yang pernah go thru nursing interview.. boleh ker share dengan saya kat sini . sekadar membantu adik ain ni.. anyway.. good luck ain

  15. ei ogy awak nie x pnh bertugas kat wad bersalin ker?
    contoh sambut kelahiran bayi ker
    saya suka tgk baby sbb tomel sangat la……………

  16. salam wow 1st time tgok sumer psl nurse…
    bestnyer kan kejer kat saudi..
    sayer pon kejer kat ot gak tp yerla takderla byk experience..but now sayer ngh amik degree..sajer nak tbh ptahuan n naikkan lagik thp professionalisme nursing kiter nie…congrates utk akk..akk mesti kenal aizura n fatimah nani uuhuuh dorg sumer senior syer kt cni..nmpknyer kak zura smpi gak kat saner uhuhu

    • oh.. aizura dgn fatimah nani mmg kenal. sebab kitorang dulu keje kat husm kubang kerian and aizura study usm dgn saya. tapi fatimah nani kenal masa keje usm jer. fatimah nani kat kat mana skrg? aizura.. ada terjumpa juga dia ari tu kat saudi sbb hospital dia dekat dgn hospital saya

  17. salam kak sorry sgt nak mtk pndpt ttg expanded n extended role of perioperative nursing tq…lau ader saper2 nak bg idea pls2

    • kalau nak tau role utk peri- op ni mmg byk…. sbb role dia dibahagikan kepada 3 bahagian. peri-op, intra-op, post-op.. nanti saya akan post kat blog ni..

  18. Assalamualaikum kak ogy.

    saya male nurse kat hospital swasta.dah 3 tahun keje sbg scrub nurse kat operating room.last year saya dah but post basic perioperative nursing.

    saya memang nak g saudi.problemnya ada bond dgn hospital tempat keje lagi.lambat lagi nak abis.berbaloi tak kalau saya bayar bond tu pastu keje kat saudi?

    this week saya dah g ambik borang kat melorita.tgh pk.rasanya ok kut g sementara tgh bujang ni.

    • ohhh…. berapa harga kontrak yg u kena byr tu? mmg ramai juga yg wat camtu… lari dari kontrak.. keje saudi. .. kalau u dpt bertahan lama kat saudi tu.. ok juga… at least 3 thn keje sini.. i think u dah dpt byr kontrak tu.

  19. kak ogy..sye nk tnya pasal nursing nie..taun nie saya amek SPM dan sya mmg dah tetapkan nak amek jurusan nurse lepas SPM..lepas SPM akak teruskan STPM ker terus masuk u..

    • hmm…. kalau nak masuk lepas spm atau stpm pun ok…. kalau lepas spm… u akan kena wat diploma in nursing ler… kalau stpm.. wat degree in nursing terus….. so terpulang ler…. but for me.. i prefer kalau adik amik diploma dulu….

  20. salam.nak komen sket kat misi yang nak jadi tutor jer.senang cakap macam nilah..macamana u nak mengajar orang sedangkan u tak pernah tau nak tutup i/o pun! contoh jelah. DALAM NURSING U JANGAN NAK TUNJUK PANDAI,KALAU KLINIKAL EXPERIENCE SETAKAT 120 JAM SAHAJA, THEN BERGELAR PENOLONG PENSYARAH.inilah penyakit yang akan melanda nursing quality kat malaysia nanti.NURSING BOARD MUST LOOK AT THIS.betul cakap ogy! incharge u tu maybe we can call,CNS- CLINICAL NURSE SPECIALIST.BOLEH BUAT KERJE DAN ADA KNOWLEDGE.

  21. Akum fren..im rosman frm johor bahru. I nak tanya u ada x senarai tugas-tugas jururawat, penolong jururawat dan pegawai perubatan yang beroperasi di Klinik Ibu Mengandung dan Kanak-Kanak. Rujukan yang saya jumpa adalah berbentuk tugas secara general..saya harap awak dapat membantu..
    Terima kasih…

  22. salam………..
    sye student male nurse 3rd year KPTM
    skrang ni macam2 dlm kpale same ada nak trus study ke or nak keje dulu, memang la klu nak study trus kne ada pgalaman keje bru snang nak buat degree.. cita2 nak ke arab, tp still xnampak jalan nak ke sane???
    ada yg ckp kene keje 2-3 thn dlu la… ape pndangan akak try bg cdangan kt sy..

    • hi…. ohh.. dah nak habis… or another chance… u boleh wat degree sambil bekerja.. coz biler u dah ada degree.. dan dah ada pengalaman kerja.. macam2 u boleh buat lepas tu coz utk ke arab saudi.. u kena experience kerja at least 3 years…. sekarang degree online dan part time dah byk.. oum.. mahsa.. uitm…. dont worry.. as a nurse.. masa depan u cerah..

  23. hai ogy…

    admiring your job but the time is not right to do your jobs.by the way..just to ask u..is it a big different your salary there compare to malaysia.what’s ur oppinian being a malaysian and born in malaysia right..?, but u serve for other country? which is important money?family?or….sorry if my questions hurt u.. because i knew a fren of mine who left her husband and a little girl who need attention, love and pamper from a mother but the reason she went to king fahd dammam just because of money..and what happened if you turn back to malaysia..is there any jobs for u.i mean after you build such a house is it satisfied u?what ur lifetime that u are supposed to spend here in malaysia with ur lovely family and frens…take care.

  24. hello there..

    is there any chinese work there?if i would like to work there how can i apply?do you get this jobs through agent or u apply online or how?don’t u afraid of H1N1 which being a case in dammam? how u handle it.is there any protection for nurse if u are infected by other desease?have a happy day!

  25. Salam..akak,sy baru tjmpa blog akak ni..mmg besh la.Actually sy student male stdy kt mahsa..Tinggal na tggu LJM lg bln 12 ni.. Ada tips2 yang berguna boleh dikongsi?? akak rsa sy pfer mana besh?? masuk government ke private??sy pn na gak p arab saudi,tpi pnglmnm lumckp lg…apa pun,thniah wat akak..

    • hmm.. thanks… pada saya.. kerajaan pun bagi gaji yang tinggi sekarang.. dan kerajaan lebih terjamin utk masa depan… kalau nak pi saudi ni.. kena makesure.. pengalaman kerja di malaysia sekurang2nya.. 3 tahun…

  26. assalam…1st time lis msk bolg nie…sy ade soalan untuk akak,sy lepasan diploma nuring 2009..sy nk ty blh tak sekiranya sy masuk kerajaan ,melalui spa8,sdgkan sy hy pemegang diploma untuk kolej swasta?

  27. hmm… boleh… tapi kena ambil ujian untuk melayakkan anda masuk ke hospital kerajaan . Selain itu, diorang akan memastikan yang kolej swasta yg anda belajar adalah diiktiraf oleh kerajaan atau tidak. kerana ada sesetengah kolej tidak mendapat meq dan pengiktirafan..

  28. salam..
    gud blog….jarang nak jumpa blog for nurses ni..nak share juga sal nursing ni..saya pon student nurse juga…jun 2010 will graduated..tapi study kat kolej swasta jek…tapi di iktiraf la kolej ni..1st memang xminat nurses ni..tapi skarang da sebati da..and ada big plan macam akak juga for future…sangat berminat nak kerja kat luar negara….at least nak xperian brapa tahun ek?
    bleh x akak cerita step by step camne nak apply nak keje kat arab…or mana2 la..plz..tq..
    add saya kat blogspot http://faisra.com

  29. salam…
    Saya student nurse gak.. 1st year degree..nice blog.. u pengetahuan akak, saye baru berniat nak wat blog pasal nursing… alhamdulillah bile tgak akak punye blog,lagi brsemangat saye nak wat..huhu.. tapi x tau nak start ble.. nak tanye soalan bleh.. ape kelebihan amek degree nurse ye? ape bezanya dgn diploma? tq..

    • hi.. actually…. xde beza pun… tapi maybe bile wat degree.. u akan dapat buat master dgn cepat…. but nursing is different from other course.. sbb u mesti kena berada di klinikal juga at least three year for beng a good lecturer… apa guna u jadi lecturer… bercakap.. sambil mengajar student.. tapi klinikal site u tak tau apa2.. seperti tong kosong…..so nasihat saya.. for being a good lecturer.. u must have experience in kli nikal juga…. and kelebihan ada degree.. u mudah dapat post matron or nursing manager.. but remember… any higher post.. u also must have experience as normal staff nurse juga… at least 3 year or 5 years.. kalau u nak org bawahan respect u

  30. salam kak ogy..
    sedey la..sok intview SPA8 utk job jururawt pelatih..tp zero bout tis job la..tergesa2.masa terhad sgt..hrp2 sy bernasib baik la dpt job ni..hurmm..i really luv tis job..

  31. Salam,

    sebenarnya saya pun bercita nak keja kat arab saudi..kalau saya minta gaji rm15k kat sana camna ye?..boleh ka hidup dgn makanan mahal dan rumah nak kena sewa lagi..apa pendapat saudari dgn suasana keja dgn pak-pak arab? terima kasih.

  32. hi! well done !
    masih ada lagi tutor yang ada skill yang pentingkan skill. betul kata awak ramai yang nak ambil degree dan nak jadi tutor. tapi tak tahu tentang dunai yang dah berkembang . apa nak buat perangai depa macam tu. tapi kita yang sedar tu jangan lah terikut.
    anyway i took my degree for MU teruklah sikit.
    tapi berbaloi kita betul betul belajar dan kita semuanya nurse nurse yang dah ada pengalaman kerana entry kat sana disyaratkan berpengalaman dan ada post basik baru dapat apply. saya berniat nak jadi klinikal nurse specialist tapi masa kenaikan pangkat saya hanya tutor yang ditawarkan.
    bye kita chat lain kali lagi ya .

  33. askum..hai..i betul2 suka dgn blog u ni..
    i nak tanya,skrg ni,i berkerja sbg gov sn and keja slama 3years..and now i tgh buat dgree in nursing(pjj).i sgt berminat untuk jd tutor in nursing ni.boleh u trgkan ttg teaching methodology?

  34. saya nak tanya u ogy,sebab u dah berpengalaman di arab saudi:
    1. Bagaimana cara pembayaran gaji di arab saudi (bank,cek,etc)
    2. Apa medium u untuk simpan duit gaji u? (Buka akaun bank arab, masuk akaun bank u di Malaysia atau….???)
    3. Adakah sebarang bank dari Malaysia di arab saudi?
    4. Berapa average/ percentage gaji yang dapat u simpan setiap bulan?
    5. Kalu bleh u ceritakan proses dari u terima gaji sehingga kepada penyimpanan,bleh kan?

    Sorry ogy kalau banyak tanya, malu bertanya sesat jalan…terima kasih:)

  35. salam…sy bru fresh graduated thun ni.nw tgh tggu result LJM.sy nk tnye lau kite nk g ke arab saudi tuh mcm ne nk apply ek?

  36. salam…lagi satu sy nk tnye, lau kte kje nurse kat saudi,bahasa ape yg digunakan di sana?? sama ade bhse arab,englisg or bm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s